Welkom
CREATIEVE STADSRAND
Geschiedenis, creativiteit en inspiratie toejuichen aan de rand van Gent. Dat is wat wij willen doen met het Gentse project GEDEURFD. Hoe? We hangen oude houten voordeuren op onze gevel. Interviews en fotoreportages bewaren de verhalen die de deuren zelf niet kunnen vertellen.
We verbouwen en isoleren ons huis in de Grensstraat tot een lage-energiewoning. Wat nog ontbrak? Een nieuwe voorgevel. We vonden niet meteen ons goesting in het klassieke gamma. Dan maar onze oplossing. Deuren.
VERGETEN PARELTJES
Deuren zijn vaak sculpturale pareltjes, zeker wanneer ze uit de statige herenwoningen uit de stad afkomstig zijn. Jammer genoeg geraken deze pareltjes in de vergetelheid of, nog erger, op de brandstapel.
OPWAARDEREN EN VERWEVEN
Kunst buiten het centrum is zeldzaam. Spijtig, want het kan de stadsrand opwaarderen en verweven met de kern. Daarom verzamelen wij oude deuren net daar waar centrum en rand elkaar raken in Gent: de Grensstraat. We kaderen ze in en geven ze terug aan de stad, in een vrolijke mozaïek.
DURVEN MET DEUREN
De naam ‘GEDEURFD’ ontstond – hoe kan het ook anders in Gent – op de fiets. Het ‘schuun Gentsch dialekt’ is de perfecte taal voor ons project: durven deuren te openen voor iets nieuws, iets anders, iets leuker. Deuren verbinden binnen en buiten, en brengen mensen in contact met elkaar. Graag willen we anderen inspireren om hetzelfde te doen.
ODE AAN TWEE HELDINNEN
GEDEURFD dragen we op aan twee moedige vrouwen: Kristofs moeder en de voormalige bewoonster van het huis. Beiden waren dappere vrouwen die ondanks hun slopende ziektes hoopvol bleven en de zorg voor hun thuis niet opgaven. De gevel staat dan ook symbool voor vreugde en optimisme, zelfs als alles tegen zit.
ONTMOETINGSPLEK
In de voorbije maanden ontmoetten we tientallen fascinerende mensen, die we met gesloten deuren nooit hadden gekend. We hopen dat onze thuis ook een plek wordt waar mensen elkaar blijven ontmoeten, als een extra duwtje om de dynamiek van de wijk en de stad te versterken.
EINDMEET IN ZICHT
Nu is het plan zo goed als rond: tijd voor de feilloze technische uitwerking. Maar het begon allemaal veel simpeler. Met een hele hoop deuren. Hoeveel je er nodig hebt om een gevel vorm te geven? Zo’n 30. En we hebben ze nu dus allemaal!
GENTSE DEUREN
Waar ze vandaan komen? De meeste werden gesponsord door Atelier Schrauwen, specialist in exclusieve voordeuren. Maar er zijn ook echte Gentse exemplaren bij. U bewondert ze binnenkort zelf wel eens als ze tegen de gevel zijn geplaatst.
SCHUREN MET SPOREN
Compagnie de Sporen hielp ons met het afschuren. De Sporen is een centrum voor arbeidszorg, arbeidstrajectbegeleiding en loopbaanbegeleiding voor personen met een psychische problematiek.
EN DAN ... HET ECHTE LABEUR!
Zodra alle deuren geschuurd waren, stelden we de mozaïek samen. Met de hulp van de sociaal-ecologische organisatie voor duurzaam en maatschappelijk verantwoord bouwen Labeur. Deuren zagen of glas vervangen door hout? Een koud kunstje voor Labeur.
EINDFASE: LIKE A BOSS
Na het schuren, zagen en timmeren: een likje verf. De kleuren legden we recent nog vast met onze verfsponsor BOSS Paints. Myncke Decor zorgde dat elke deur netjes in de juiste kleur kwam te staan. Maar dan moeten die voordeuren nog aan de gevel geraken. Daarvoor rekenen we op de expertise van CRU! Architecten en de knowhow van ons aannemersbedrijf, De Noordboom.
Artevelde
De Arteveldehogeschool. Die willen wij speciaal danken. Studenten van de opleiding Grafische en Digitale Media stonden namelijk in voor de opmaak van de website en het bijhorende filmpje. Wat dat mocht kosten? Niks. Alles werd door de school gesponsord. Daarom dus nogmaals: dank!
CROWDFUNDING
Oorspronkelijk was het de bedoeling om alles in win-win situaties te gaan organiseren, maar dat bleek niet helemaal realistisch. Daarom startten we een soort van crowdfunding op. Enkele mensen steunden ons, maar het werd geen groot succes. Een subsidie aanvraag bij de Stad Gent liepen we ook mis. We hebben dus de grote kosten van het project dan maar zelf gefinancierd.
EN DE VERHALEN?
GEDEURFD stopt niet bij de gevel. Het gaat ook over de verhalen achter de façade. Fotograaf Jan Cnudde – bekend van de reeks Gentse Koppen – maakte reeds verschillende portretten bij elk verhaal. Maar hij is nu zijn andere passie gevolgd, chiropraxie in Parijs. Freelancers als Pieter Cantaert en Laura Van Mol sprongen al te hulp. Maar we zijn nu nog zoek naar andere mensen om de voormalige eigenaars tijdens ons interview op de gevoelige plaat vast te leggen. Met dat materiaal willen we een tentoonstelling op poten zetten.